Насіння для вирощування мікрозелені та на пророщення

Насіння для вирощування мікрозелені та на пророщення

Ось ви почули десь про мікрозелень та проростки, вирішили замовити насіння та почати вирощувати щось вдома. Можливо, ви зробили собі якийсь пристрій для пророщування насіння, або просто вирішили замовити набір для вирощування мікрозелені.

Найважливішим тут буде фактор насіння.

Тут все просто: насіння — це те, що виросте у живу рослинку. Насіння і саме по собі достатньо для користі (згадайте лише насіння чіа, льону, розторопші чи кунжуту). Але деяке насіння не вийде просто так їсти без обробки чи, у нашому варіанті — пророщування.

Насіння для пророщування ми для себе класифікуємо на 4 види: 1) органічне, 2) неорганічне, 3) оброблене, 4) взагалі незрозуміло яке.

Давайте по порядку про кожен тип насіння.

Органічне насіння

Це таке насіння, яке вирощене без пестицидів, гербіцидів та інших типів ЗЗР (засобів захисту рослин, в народі — хімії), без ГМО та з використанням лише натуральних добрив (як-от перегній). Оу, там ще й поля за певний час до початку використання технології органічного землеробства (вирощування) мають не бути обробленими нічим із ЗЗР та добрив.

Наприклад, це може бути бабусіне насіння? На жаль, не зовсім.
Сертифікат “Органік” видається компанією Органік Стандарт, а вона дуже пильно контролює всі кроки вирощування, зберігання та переробки такого насіння. За право використовувати такий сертифікат компанія має заплатити гроші, відповідати вимогам такого землеробства і пройти саму сертифікацію.

Таке насіння, часто, дорожче за неорганічне насіння, оскільки ризики втратити врожай значно вищі. Для прикладу: при нашесті шкідників на поле, звичайний фермер може обробити поле якимись ЗЗР, а органічний має значно менший спектр можливостей.

А grow-some що?
Частину насіння ми купуємо у таких виробників і використовуємо тільки його. Проте аби називатись органічною компанією, ми маємо пройти всю сертифікацію. А до того часу ми вказуємо, що купуємо насіння у таких виробників. Ми їх знаємо особисто та підтримуємо тісний контакт.

Наприклад, ось це наші рослинки для вирощування

Насіння на мікрозелень

Наступним типом насіння є неорганічне.

Це звичайне насіння із полів, на яких вирощують зерно. Там і ЗЗР використовують, і різні добрива. Його можна спокійно вживати у їжу, власне, більшість нашої їжі саме така — неорганічна. Це насіння для пророщування та вирощування мікрозелені підходить. Проте такий спосіб вирощування має негативний вплив на ґрунти, стічні води, як результат - поля, річки та моря. Деякі типи ЗЗР були заборонені через небезпеку для здоровʼя людини.

А grow-some що?

Ми використовуємо частину насіння, яке є неорганічним. Це такі типи рослин, які не поширені у вирощуванні в Україні задля отримання насіння. Броколі, червона капуста, редис та морква — це те, що ми б хотіли замінити на органіку. Якщо знаєте таких виробників, будь ласка, дайте нам знати. Тим часом, ми турбуємось, аби ваше насіння було куплене у перевіреного та надійного постачальника.

Є оброблене (протруєне) насіння.

Це коли беруть звичайне насіння якоїсь рослини та протруюють його, після чого воно має більші шанси на виживання при посадженні у ґрунт. Його не можна вживати безпосередньо у їжу. Гарна новина — протруєне насіння завжди видно неозброєним оком: воно має неприродній яскравий колір (червоний, синій тощо) і може залишати “пудру” на руках.

А grow-some що?

Тут мінус, ми не використовуємо таке насіння взагалі.

Останнє: незрозуміло яке насіння.

От ось це насіння, яке можна купити десь у переході. Воно може бути гарним, а може і не бути таким. Проблема в тому, що вам невідомо де і як вирощувалось та зберігалось це насіння, і наскільки воно безпечне. Єдиним джерелом інформації про це насіння є продавець і, якщо ви йому не довіряєте — не радимо купити насіння для пророщування у цієї людини чи компанії.

А grow-some що?
Емм, тут 100% мінус. Ваше здоровʼя найважливіше для нас.


Aaaaanyway,

якщо ви хочете купити насіння для вирощування або купити насіння для мікрозелені, переконайтеся, що це насіння безпечне і, бажано, органічне :)

Повернутись до блогу

Залиште ваш коментар

Бажаєте виростити мікрозелень? Оберіть наш бестселлер!