Вирощування грибів вдома

Безпечно і просто: Вирощування грибів в домашніх умовах

Отож, вас зацікавила ідея вирощувати власні гливи, їжовик гребінчастий чи шиїтаке в домашніх умовах, але вас турбують потенційні небезпеки? Давайте розглянемо деякі поширені занепокоєння та пролиємо трішки світла на аспекти безпеки вирощування цих чудових грибів у вашому власному просторі.

Розвіюємо міфи: Чи небезпечні гливи?

Однією з найпоширеніших помилок, пов'язаних з вирощуванням грибів у домашніх умовах, є страх вдихнути спори та пов'язані з цим ризики для здоров'я. Однак будьте впевнені, що вирощування глив у приміщенні є безпечним, якщо все робити правильно.

І дуже важливо: якщо у вас є ознаки алергії (особливо на гриби), ми не рекомендуємо навіть за безпечних умов вирощувати таке вдома.

Наступні поради допоможуть вам без проблем і турбот вирощувати гриби вдома.

Гігієна - ключ до успіху
Як і у випадку з будь-якою іншою їжею, яку ви готуєте вдома, при вирощуванні грибів дуже важливо підтримувати чистоту. Наприклад, локація, де ви ставите свій блок має бути у чистою та сухою. Іншими словами, не варто ставити блок у калюжу у ванній :) Дотримуючись належних гігієнічних практик, ви можете створити середовище, в якому ваші гриби будуть процвітати без ризику для здоров'я.

Вибираємо правильні субстрати
Обираючи субстрат для вирощування грибів, віддавайте перевагу безпечним та органічним матеріалам. Уникайте використання субстратів, які можуть містити шкідливі хімічні речовини або пестициди, оскільки вони можуть становити ризик як для вашого здоров'я, так і для росту грибів. Використовуйте натуральні, високоякісні субстрати, щоб забезпечити найкращі результати та душевний спокій.

Якщо ви обираєте набори для вирощування грибів від grow-some, то знайте: наш партнер у цьому напрямку із 2002 року промислово вирощує гриби та продає їх великим супермаркетам Києва, де постійно моніторять контроль за грибами. Ми знаємо, що наш субстрат - це природні матеріали (висівки, тирса дерев та соєвим шротом) змішаних із неорганікою (крейда та додаткові мінерали для живлення гриба). 

Коли ви отримуєте блок, то зможете побачити: він колонізований однорідним міцелієм. Іншими словами, там немає змішувань із "непотрібним" нам міцелієм (блоки без контамінацій - забруднення іншими грибами).

Вчасно збирайте врожай
Гриби мають цикл вирощування. Їжовик та шиїтаке ви можете збирати на 7-10 день, гливи росуть швидше: 5-7 день із моменту, коли ви побачили мініатюрні утворення грибочків. (Фото нижче)


Ці гриби швидко розвинуться до великих за розміром, але спороносити вони будуть на останніх фазах росту.

Тобто ви вирощуєте гриби 5-7 днів, в той час як спороносять вони, наприклад, на 6-8 день із моменту появи цих маленьких бусінок.

На фото нижче ви бачите гриби гливи на 5 день. Їх багато і вони великі. В цілому, можна збирати врожай. Але їх ще можна продовжити вирощувати ще 1-2 дні, бо їх капелюшки (немов зонтики) ще не відкрились догори, а дивляться донизу. У цей час вони ще не спороносять, і ви можете їх збирати ще до моменту Х.




Тут підсумок простий: збирайте гриби до спороношенні і не буде спор вдома :)

Але трапилось страшне: ви поїхали до бабусі, і забули про свій блок. А приїздите — і всі гриби вже пройшли етап спороношення.
Тут вам допоможе вологе прибирання на місці вирощування блоку.

Спори будуть виглядати немов білий пил під грибами (або на місці, де росли гриби). Можете їх витерти вологою серветкою і все!

Моніторинг на предмет забруднення (контамінації)
Починаючи свій шлях, уважно стежте за своїм урожаєм, щоб виявити будь-які ознаки забруднення. Дивні запахи, зміна кольору або поява плісняви - це ознаки того, що щось не так. Якщо ви не впевнені, напишіть нам у саммпорт — ми допоможемо.

Заражені гриби (або навіть і блок) краще всього викинути, тоді ви зможете підтримувати безпечне та здорове середовище для вирощування, вже, можливо, і наступного свого блоку.

Від себе скажемо, що таке трапляється вкрай рідко, то ж не переживайте :)

Належна вентиляція
Ще однією проблемою, яка часто виникає — це вирощування у закритому приміщенні без провітрювання.

Це історія про базове провітрювання приміщень. Належна вентиляція має важливе значення для забезпечення постійного обміну повітря, запобігаючи накопиченню вуглекислого газу та інших газів у вас вдома. За допомогою належного потоку повітря ви можете створити сприятливе середовище для процвітання (не цвітіння, хе-хе) ваших грибів, зберігаючи при цьому безпечну атмосферу для себе.

Якщо спори наших грибів потрапляють у організм, вони не проростуть
Уявіть себе у лісі. Там восени мільйони грибів вибухають спорами і всі вони літають у повітрі, яким ви дихаєте. Але для вас це не страшно. Чому? Бо ліс "провітрюється" — він відкритий, і там постійно повітря циркулює.

Але ж ви всеодно дихаєте цим повітрям зі спорами!
Навіть вдихаючи спори стоячи під грибом шиїтаке, їжовика та наших глив, не очікуйте їх проростання у вас у організмі. Температура здорової людини —+/- 36.6°C, це жахливе середовище для грибів і вони не виживуть. 

На завершення
Вирощування глив в домашніх умовах може бути корисним і безпечним заняттям, якщо підходити до нього з обережністю і увагою до деталей. Дотримуючись належних правил гігієни, забезпечуючи належну вентиляцію, вибираючи безпечні субстрати та контролюючи рівень забруднення, ви зможете насолоджуватися вирощуванням власних смачних грибів без зайвих турбот.

Готові розпочати свою грибну пригоду? Ознайомтеся з нашим асортиментом наборів для вирощування гливи та розпочніть свій шлях до домашньої смакоти вже сьогодні!


Повернутись до блогу

Залиште ваш коментар