Гриб левової гриви: 3 корисних властивості для здоров'я та можливі побічні ефекти

Гриб левової гриви: 3 корисних властивості для здоров'я та можливі побічні ефекти

Гриби левової гриви — це великі, білі, пушисті гриби, які нагадують гриву лева, коли вони ростуть. Вони містять біоактивні речовини, які мають багато корисних впливів на організм, особливо на мозок, серце та шлунок.

Гриби левової гриви, відомі також як Hericium erinaceus, hou tou gu або yamabushitake, мають як кулінарні, так і медичні застосування в азійських країнах, таких як Китай, Індія, Японія та Корея.

Ось три цінних властивості грибів левової гриви та їх екстрактів для того, хто їх вживає. 

Дисклеймер: стаття базується на даних з наукових джерел та досліджень. На всі ці дослідження ви будете бачити посилання, аби переконатись у їх правдивості.

Користь грибів левової гриви (їжовика гребінчастого)

Звідомо, що гриби - це не лише смачна страва, але і корисний продукт для здоров'я. Особливо це стосується грибів левової гриви, які мають ряд корисних властивостей для нашого організму.

Перша і, можливо, найважливіша перевага грибів левової гриви полягає в їх здатності захистити мозок від дегенеративних захворювань.

Головне: гриби левової гриви містять сполуки, які стимулюють ріст клітин мозку і захищають їх від пошкоджень, викликаних хворобою Альцгеймера. Однак необхідні додаткові дослідження на людях.

З віком здатність мозку до росту і формування нових зв'язків зменшується, що може спричинити погіршення розумових функцій (1). Гериценони та еринацини, специфічні сполуки, які містяться у грибах левової гриви, виявилися стимулюючими рост клітин мозку (2).

Дослідження показали, що левова грива може допомогти в боротьбі з дегенеративним захворюванням мозку, яке супроводжується поступовою втратою пам'яті. Гриб та його екстракти зменшують симптоми втрати пам'яті у тварин (дослідження на мишах) , а також запобігають пошкодженню нейронів, зумовленому амілоїд-бета бляшками, які накопичуються в мозку під час хвороби Альцгеймера (3) (4) (5)

Хоча дослідження щодо впливу гриба левової гриви на хворобу Альцгеймера у людей потребують подальших досліджень, відомо, що він сприяє покращенню розумової активності.

Дослідження серед літніх осіб з легкими когнітивними порушеннями показали, що щоденне споживання 5 грамів порошку гриба левової гриви протягом чотирьох місяців суттєво покращує розумові функції. Однак ці покращення зникають після припинення прийому добавок (6)

Друга властивість. Екстракт гриба левової гриви може зменшити легкі симптоми депресії та тривоги.

Головне: дослідження показують, що гриби левова грива можуть допомогти полегшити легкі симптоми тривоги і депресії, але для кращого розуміння кореляції необхідні додаткові дослідження на людях.

Дослідження на тваринах показало, що екстракт гриба левина грива має протизапальні властивості, які можуть зменшити симптоми тривожності та депресії у мишей (7).

Екстракт гриба левової гриви може пом'якшити легкі симптоми депресії та тривоги. Дослідження на тваринах вказують на те, що екстракт лев'ячої гриви може сприяти регенерації клітин мозку і покращенню функції гіпокампу, який відповідає за обробку спогадів і емоцій (8, 9).

Невелике клінічне дослідження серед жінок у період менопаузи показало, що вживання печива з грибами левової гриви протягом місяця допомогло знизити рівень роздратування та тривоги (10, 11). Проте слід зауважити, що дослідження серед людей є обмеженим і вимагає подальших досліджень для підтвердження цих результатів.

Третя перевага: екстракт гриба левової гриви для відновлення нервової системи та боротьби з наслідками травм головного або спинного мозку та інсульту.

Головне: дослідження на щурах показали, що екстракт левової гриви може прискорити час відновлення після травм нервової системи, але дослідження на людях відсутні.

Нервова система складається з мозку, спинного мозку та інших нервових структур, прокладених по всьому тілу. Ці компоненти спільно працюють для передачі сигналів, які контролюють практично всі функції організму.

Травми мозку або спинного мозку можуть призводити до різних негативних медичних наслідків. Вони часто спричиняють параліч або втрату психічних функцій і можуть потребувати довгого часу для відновлення.

Однак дослідження показало, що екстракт їжовика гребінчастого може сприяти прискоренню відновлення після такого типу травм, стимулюючи ріст і відновлення нервових клітин (12). Також він може допомогти зменшити важкість пошкоджень мозку після інсульту.

Але, слід відзначити, що досліджень з участю людей, які б довело, що гриб левина грива має такий самий терапевтичний ефект на травми нервової системи, як вказується в дослідженнях на тваринах, поки що не проведено.


Безпека та можливі побічні ефекти

На жаль, жодні клінічні дослідження серед людей не проводились для вивчення можливих побічних ефектів гриба левової гриви та його екстракту. Проте вони здаються безпечними на основі результатів досліджень на щурах. Навіть при вживанні у дозах 2,3 грама на фунт (5 грамів на кілограм) маси тіла щурів протягом одного місяця або в менших дозах протягом трьох місяців, не було виявлено жодних побічних реакцій (13, 14)

Проте важливо відзначити, що особам із виявленою алергією або чутливістю до грибів краще уникати гриба левової гриви, оскільки цей гриб може викликати алергічні реакції. В історію (не історії grow—some) були випадки, коли люди повідомляли про ускладнене дихання або появу шкірних висипань після контакту з грибами левової гриви, що, ймовірно, були пов'язані з алергічними реакціями.

Підсумок

Загалом, дослідження підтверджують різноманітні корисні властивості гриба левової гриви та його екстракту для здоров'я. Вони включають захист від деменції, зменшення легких симптомів тривоги та депресії, а також сприяння відновленню нервової системи. Гриб також відзначається потужними протизапальними, антиоксидантними та імуностимулюючими властивостями, а також здатністю знизити ризик розвитку серцевих захворювань, раку, виразок і діабету в експериментальних дослідженнях на тваринах.

Незважаючи на обіцяючі результати досліджень, для визначення практичного використання гриба левової гриви для охорони здоров'я необхідні подальші клінічні дослідження серед людей.

 

Повернутись до блогу